Vajinal Duş: Dost mu, Düşman mı?

Vajinal Duş: Dost mu, Düşman mı?

Miray Uçar/ CafeRuj
 

Vajinal hijyen tüm kadınların ortak sorunu… Bu hassas bölgenin temizliği ise ayrıca önem taşıyor; çünkü vajinanın temizlenmesi için başvurduğunuz duş yöntemleri pek çok enfeksiyona davetiye çıkarıyor. Vajinal duşla ilgili bilmeniz gereken her şeyi Özel Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Güçlü Kaleağası’na sorduk...
 

Vajinal Duş Nedir?
 

Vajinal duş, doğum kanalının(hazne) yani vajinanın temizlenmek maksadıyla su ya da başka sıvılarla yıkanmasıdır. Bu konuda halk arasında en sık su ile yıkama kullanılır. Kadınların bu yönteme başvurmalarının sebebi faydalı yönlerinin olduğuna inanmalarından kaynaklanır. 
Yapılan çalışmalarda kadınlara neden bu yönteme başvurdukları sorulduğunda;

• vaginal temizlik
• menstrüasyondan (adet) sonra vajina da kalan kanın uzaklaştırılması
• akıntının temizlenmesi
• cinsel yolla geçen hastalıklardan korunma
• gebeliğin önlenmesi

gibi sebepler ortaya koymuşlardır.

 

Kadınlar arasında yaygın olarak kullanılan sabunlu su, karbonatlı su gibi yöntemlerle vajinayı temizlemek doğru mudur?
 

Vajina kendi doğası olan bir ekosistemdir. Biz buna Vajinal flora deriz. Normalde vajinayı mikroplardan arındıran en önemli etkenlerden biri asidik bir ortamı olmasıdır, bunu da sağlayan yine bu organda belli bir dengede yaşayan vücudumuza yararlı mikroorganizmalardır. Vajinal duş ile beraber tüm bu dengede olan sistemi bozmak ve de vajinanın asidik ortamını(ph 3-4) bazik hale çevirmek, bizi bir takım rahatsızlıklara, enfeksiyonlara karsı daha duyarlı kılacaktır.Vajinal enfeksiyon dolayısıyla yapılan vajinal duşta ise bu enfeksiyonu daha yukarı sistemler olan rahim ve yumurtalıklara taşıma ihtimali söz konusudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları olarak vajinal duşu önermiyoruz, Amerikan Jinekologlar Birliği ACOG ' un da bu konuda, vajinal duşu önermediği ile ilgili açık yorumu mevcuttur.

 

Vajinayı nasıl temizlemek gerekir?
 

Vajinanın kendi kendini temizlemesi en iyi yöntemdir. Vajinanın dışını ılık suyla ya da ph ı dengeli sabunlarla yıkayabilirsiniz. Olabildiğince de tampon, sprey gibi materyallerden uzak durmak gerekir, bunlar vajinal enfeksiyon riskini artırabilir.
 

Vajina kendi kendini nasıl temizler?
 

Vajina mukoid bir sıvı salgılayarak kendi kendini temizler. Sağlıklı vajinada da bir miktar sıvı akıntı olur, bu vajinanın kendi sıvısıdır. Vajina kendi ph ını sabit tutarak antibakteriyel bir ortam olusturur, bir takım enfeksiyonlarda da uygun teşhis ve tedavi için Jinekolojik değerlendirme gerekmektedir .

 

Vajinal duş ile gebelikten korunmak mümkün müdür?
 

Vajinal duş ile gebelikten korunmak kesinlikle mümkün değildir. Ayrıca dış gebelik gibi hayatı tehdit edebilecek ve tüplere zarar verecek bir hastalığın ihtimalini artırır. Doğum kontrol yöntemi olarak vajinal duş kullanılamaz.
 

Jinekolojik muayene öncesi vajinal temizlik yapmak doğru mudur?
 

Vajinal akıntı, koku, yanmalarda kesinlikle vajinal duş kullanılmaz. Vajinal duş sadece anlık şikayetleri gizler ve kronikleşmesini sağlar mevcut durumun daha kötü bir noktaya getirir.

• Kötü kokulu akıntılarda
• beyaz veya yeşilimsi akıntılarda
• vajinada yanma, kaşıntı, kızarma durumlarında
• idrar yaparken yanmada
• cinsel ilşki sırasında ağrı veya rahatsızlıklarda uzman hekime başvurmak gerekir. Muayene öncesi vajinal duş almak hekim açısından teşhis koymayı zorlaştırır.
 

Piyasada bulunan kozmetik ürünler vajinal temizlik için uygun mudur?

Hekimler olarak herhangi bir ürün önermemekteyiz. Vajina dışını ılık temiz bir suyla yıkamak yeterli olacaktır. Sabun kullanılacaksa ph ı daha dengeli ürünler mevcuttur kullanılabilinir. Bir takım şikayetlerde de kozmetik ürünler değil ilaç mahiyetindeki ilaçlarla tedavi etmek gerekir, bu manada bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.

 

Link: https://www.harpersbazaar.com.tr/galeri/lifestyle/vajinal-dus-nedir/7